SEO оптимизация за търсачки - (SEO)

SEO-оптимизация

Какво е SEO оптимизация? - Оптимизация за търсачки

SEO оптимизация

(на английски: search engine optimization, SEO) е процесът на подобряване видимостта на уеб сайтa в търсачките чрез „натурални“ или неплатени (нар. още „органични“ или „алгоритмични“) резултати, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата и текстовете на уеб сайт. Това е процес, който обхваща голям набор от техники и в основата си значи оптимизиране на уеб сайтове за търсачки, така че те да преминат всички изисквания на търсещите машини и потребителите за стойност, популярност, качество, бързина, технически спецификации и потребителско изживяване. Увеличаването на вътрешните и/или обратните връзки (backlinks) е още една от стратегиите за  SEO оптимизация. Фактически, колкото по-рано (или по-напред в страницата) и по-често се появява един сайт в резултатите, толкова повече посетители е вероятно да му генерира търсачката. Така сайтът получава присъствие в Интернет пространството.

Важни факти и основни фактори на SEO оптимизация

За колко време се прави SEO оптимизация?

Оптимизация за Google се прави за различен период от време и резултатите от нея са видими също след определен период. Самата оптимизация, може да отнеме от седмица до месеци. По важното е, че е необходим период от време за да се види ефекта от направата и, или моментът, когато ще станат видими резултатите  от търсенията в Google. Накратко, колкото по-конкурентна е нишата и уеб сайтът ви, толкова повече време, ще е необходимо да постигнете желаните резултати. Има още един важен и често пренебрегван аспект на конкуренцията и това е съотношението между обема на конкуренцията в рамките на една ниша и компетентността и опита на SEO специалистите зад най-добре класираните уеб страници в тази ниша.

Има ли нужда вашия сайт от оптимизация за търсачки?

Множество изследвания и нашия личен опит доказват, че трафика от органичните резултати в търсещите машини е най-силно конвертиращия трафик. С други думи, шанса на кликащия върху вашия резултат потенциален клиент да се превърне в реален, е много голям.

Оптимизацията на сайтове за търсачки е една от най-популярните услуги в целия свят. SEO няма точна, фиксирана стойност или обща цена, и не може и да има – всеки проект е различен, браншовете и целите също. SEO е една изключително добра инвестиция, с много висок процент на възвръщаемост. Ето ви още няколко факта:

– Класиралите се на 1-ва страница при търсене обират над 90% от кликовете на потребителите.

– Източник номер 1 на трафик за сайтове с (предимно текстово) съдържание са първите резултати от SERP-а (страницата с резултатите) на търсачките.

– Сайтове с лоша структура и като цяло неоптимизирана онсайт част, е слабо вероятно да се класират на призовите места.

Каква е цената за SEO оптимизация и какво трябва да знаем?

Цената за SEO оптимизация, може да варира в доста голяма граница. Също така да бъде само еднократна такса или и да има абонамент за поддръжка та й. В днешно време оптимизация без реклама в интернет е почти немислимо. Оптимизация за търачки никога не може да бъде гарантирана на 100%. Единственият, който може да ви гарантира челни позиции в Google е самият Google. Ако някой ви дава гаранция 100%, че ще бъдете първи или n-ти при търсенето на определена дума или фраза то това е несериозно изказване, понеже единствено Google решава, кой ще покаже на първо място и единствено той знае с точност как да определи кой да е на първо, второ и n-то място в резултатите си.

Какви са предимствата на оптимизирания сайт?

 • Правилна структура, добър код, бързина, ползваемост или казано по-разбираемо, сайта ви ще получи точно тази стабилна основа, от която се нуждае и в която потребителите ще се чувстват добре.
 • SEO ще направи така, че вашия онлайн бизнес да започне да се класира в топ резултатите на важните за него ключови думи и фрази, което от своя страна ще доведе до вас главно такива потребители, които се интересуват от бизнеса ви, тоест потенциални клиенти. Много са малко услугите, които така добре да може да таргетират.
 • Популяризиране и затвърждаване на вашия бранд. Правилно изготвените и добре изпълнени стратегии за СЕО помагат за това вашата марка да стане популярна и лесно разпознаваема. Хората се доверяват и купуват спокойно само от утвърдени брандове. Това е факт!
 • Оптимизацията на сайтове за търсещи машини е комплексна услуга с много дългосрочен ефект. Възможно е това, което е направено, например за една година, после да носи положителен ефект и дивиденти много години напред. SEO получава 90% повече кликове, в сравнение с Pay Per Click кампаниите.

Етапи на SEO оптимизация
Пълен SEO одит и анализ на сайта
Професионалният SEO анализ (SEO одит) на интернет сайт дава ценна информация за ключовите думи, по които да оптимизирате, предимствата и поведението на Вашите конкурентни, действията за оптимизация, които предприемат те, необходимите подобрения в кода и корекции в съдържанието на сайта Ви и още…

SEO одита включва анализ на конкурентните сайтове

 • сайтовете (директории, форуми и др.) които имат линкове към Вашите конкуренти, но не сочат към Вашият сайт;
 • сравнение на броя връзки, домейни и IP адреси които сочат към Вашите конкурентни
 • количеството социални сигнали на Вашият сайт и на Вашите конкурентни

Изграждане на връзки - Линк билдинг
Link Building ( Линк Билдинг ) е процесът по набиране и изграждане на релевантни входящи връзки към уеб сайт. Този процес може да се използва еднократно или в продължителен период от време. Чрез него ще имате голяма възможност да се класирате на по-предни места при търсене в търсачките ( конкретно за България – Google ). Много по-ефективно би било да се изграждат входящи връзки към уеб сайт за продължителен дълъг период от време. По този начин deep links ( дълбоко изградените връзки ) ще запазят стойността и силата си за много дълъг период от време. Също така регистрацията в директориите и каталозите понякога се прави за определен период от време, след изтичането на който Вашият уеб сайт ще изгуби изградената връзка, тъй като тя ще бъде автоматично премахната. Това е още една причина да се обръща повече внимание на постоянната SEO оптимизация.
Изготвяне и изпълнение на план (стратегия)

 • Въвеждане в ред на всички онсайт и онпейдж фактори.
 • Анализ и изготвяне на семантично ядро от правилните ключови думи и фрази.
 • Разбработка на стратегия за оптимизация на вашия онлайн проект.
 • Съдържание – текстове, стратегия и анализи.
 • Маркетинг – използване на всякакви фактори, методи и инструменти, които ще помогнат за популяризирането на вашето съдържание (услуга, продукт) пред целевата ви аудитория.
 • Брандинг – онлайн дейности за популяризиране и утвърждаване на вашата марка.
 • Социални мрежи – като част от маркетинга и за директна комуникация с клиентите ви.

Оптимизация по местоположение (Local optimization)
Вече почти навсякъде търсенето през мобилни устройства надвишава това от настолни компютри. Потребителите стават все по „глезени“ и претенциозни. Те искат лесно да намират продукти и услуги, които се намират във физическа близост до тяхното местоположение. Ето това е главната роля на локалната оптимизация. Открийте най-добрите, близо до вас.

Когато бизнеса ви се разраства, вие искате той да бъде откриван не само във вашия град, но и в други градове и области. Естествено е да искате да се разраствате. Най-честия въпрос, който получаваме от маркетингови специалисти и притежатели на бизнеси е: „Как мога да класирам бизнеса си във всеки град, който искам?“

Локалното СЕО е правилната алтернатива за бизнес, локализиран на едно място

SEO optimization
5 (100%) 52 votes